Yamaguchi Seigo

Yamaguchi Seigo shihan a Hombu dojo oktatójaként már az aikido történelmének igen korai szakaszától kezdve tanította a harcművészetet. Még maga az alapító, Ueshiba Morihei (O-Sensei) irányítása alatt lépett be az aikido világába uchi-deshiként (bentlakó tanítvány). Yamaguchi Sensei az egyik legjelentősebb oktató volt az első generáció instruktorai közül, ezt is jól mutatja, hogy a tanítással töltött évtizedek útján kiérdemelte a 9. dan fokozatot.

Az aikido megtalálásához rögös út vezetett számára. 1924-ben született, iskolai tanulmányait viszonylag hamar, 19 évesen befejezte és belépett a haditengerészetbe. Egy kamikaze tengeralattjáró egységen képezték, ám a háború „hirtelen” véget ért, így szerencsére nem került sor éles bevetésre. A világháború után befejezte a főiskolát, majd mielőtt Európában folytatta volna tanulmányait, a tradicionális japán kultúrának szentelve idejét megismerkedett George Ohsawa-val, eredeti nevén Nyoichi Sakurazaw-val, a makrobiotikus étrend úttörőjével. 1950-ben ennek a kapcsolatnak köszönhetően találkozott O-Sensei-jel, és az akkoriban még kevéssé ismert aikido szinte azonnal megfertőzte, így el is kezdte a harcművészet gyakorlását.

Néhány év alatt az Aikikai oktatója lett, és fontos szerepet vállalt az aikido korai éveiben a harcművészet külföldön való terjesztésében is. 1958-ban Burmába küldték (mai Myanmar) ahol két évig a Nemzeti Hadseregnek tartott aikido képzést.

Az 1960-70-es években Yamaguchi Sensei egyedülálló stílusa több külföldi aikidoka figyelmét is felkeltette, így került Japánba többek között Christian Tissier Sensei, aki mára az egyedüli európai az aikido világában, aki kiérdemelte a 8. dan fokozatot.

Később, a 80-as évektől kezdve rendszeresen tartott szemináriumokat Európa szerte, különösképpen Franciaországban, Tissier Sensei-jel való jó kapcsolatának köszönhetően. De nem csak Európában fordult meg, tartott edzőtáborokat többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Argentínában és Uruguayban. Ezen kívül természetesen Japánban is országszerte elfogadta a meghívásokat.

Yamaguchi Sensei 1996-ban, Tokyoban hunyt el 71 évesen, melyből több mint 45 évet szentelt aktívan az aikidonak.


Yamaguchi Sensei (1. sor, középen) és Tissier Sensei (1. sor, jobbról a 2.) egy képen 1994-ből