Beszámoló a nyári övvizsgákról


Aikidokids fokozatok fehér övtől a feketéig

Éves programunk 2 legfontosabb állomása a téli és nyári gyermek övvizsga. Mivel az aikidoban nincsenek versenyek, ez a tudás mérésének egyetlen módja. A japán harcművészetekben sokféle megoldást használnak a fokozat jelölésére, a legelterjedtebb az, hogy az edzőruha (keikogi) felső részét összefogó öv színével jelöljük a tanuló szintjét.  Ami alapvetően elmondható, hogy a világos színektől a sötét felé haladva egyre tapasztaltabb valaki. Minden iskolában azonos, hogy a  kezdők fehér övet, a mester szintet teljesítők pedig fekete övet és hakamát hordanak. A köztes fokozatok rendszere iskolánként változik.

Az Aikidokids gyermek programjában egy 9 lépcsőből álló rendszert dolgoztunk ki, az alábbiak szerint:

14.kyu– citromsárga

13.kyu– narancssárga

12.kyu –zöld

11.kyu –kék

10.kyu– kék-fehér

9.kyu– piros

8.kyu– piros-fehér

7.kyu -barna

6.kyu – barna- fehér

A teljes anyag elsajátítása sok mindentől (életkor, edzések látogatásának intenzitása) függ, de körülbelül 10 évet vesz igénybe.

Ez nagyjából évi egy vizsgalehetőséget ad a tanulónak.

Ezt követően, vagy a 14.életév betöltése után a felnőtt csoportban folytatják a gyakorlást.

Itt már csak fehér (7-3 kyu), barna(2-1 kyu), és fekete (1-8.dan) övszínnel jelöljük az aikidósokat.

Egész tanévben készülünk a vizsgára, de a koncentrált időszak ,az éves nagy bemutatónk, az Aikidóra után kezdődött el. Ebben a folyamatban egy nagyon jó lehetőség a Vizsgafelkészítő tábor, ahol kimondottan a vizsgaanyagra koncentrálunk.

Az évek során azt tapasztaltuk, hogy a gyerekeknek,a legnagyobb nehézséget a japán szavak megjegyzése, és azok technikákkal való összekapcsolása jelenti. Éppen ezért, az ő segítésükre az egész vizsgaanyagot magában foglaló kiegészítő sorozatot készítettünk, mely mintegy 400 videót tesz ki.

Ezenkívül úgynevezett technika kártyák segítik a fokozatokhoz kapcsolódó vizsgaanyag elsajátítását.

 

A vizsgára, előzetes szűrőkön keresztül általában olyan tanulókat engedünk, akiket képesnek tartunk a következő fokozat megszerzésére, így a bukások száma nem túl nagy, de az sem igaz, hogy nincs tétje a megmérettetésnek, főleg magasabb fokozatokon szokott előfordulni sikertelen próbálkozás.


A marczibányi téri csapat

A vizsga ünnep is, hiszen az egy év alatt teljesített munkáról való számadás mellett, a szülők, és az érdeklődők ilyenkor láthatják a gyerekeket, mert az edzéseken, a hétköznapokon nem lehetnek ott, annak zavartalanságára való tekintettel.


Békásmegyer

Idén, szokás szerint az összes helyszínen tartottunk vizsgákat. A napi edzésbeosztás nem engedi meg, hogy az Aikidokids minden csoportjának munkájában személyesen részt vehessek, de a vizsga alkalom arra, hogy értékelhessem az adott helyszínen folyó munkát.


Budakeszi

Üröm
8. kerület, Blaha Lujza tér

Budakeszin, Hűvösvölgyben, a Marczibányi téren, a Blaha Lujza térnél, Békásmegyeren, Ürömön is tartottunk megmérettetéseket.

Hűvösvölgy

A klub 159 tanulója szerzett új fokozatot 143 gyermek, és 16 felnőtt teljesítette sikeresen a kyu vizsgákat.

felnőttek, vizsga után

Ezúton is gratulálunk egész éves munkájukhoz, kis pihenő után hamarosan folytatjuk a gyakorlást.