Ueshiba Mitsuteru (Waka sensei)

Ueshiba Mitsuteru, ahogy a nevéből is rájöhettünk az Ueshiba család tagja. Ueshiba Moriteru a jelenlegi Doshu fia, valamint az aikidó kitalálójának Ueshiba Moriheinek azaz O-Senseinek a dédunokája. 

Az 1981-ben született mestert szokták még Waka senseinek is hívni. Ennek jelentése „Fiatal Mester”, azonban ez az elnevezés kettős jelentést is hordoz magában. Egy másik olvasat szerint, úgy is mondhatnánk mint a örökös vagy következő, ami itt a Doshu címre utal, amelyet épp az édesapja tölt be most. 

A doshu szót úgy lehetne fordítani, mint az “Út Mestere”, az aikidó útjának, amire akkor lépünk, amikor elkezdünk gyakorolni. Ez a kifejezés utal arra, hogy az alapító mester azaz O-Sensei egyik leszármazottjáról van szó. 

Az alapítót kaisonak hívják japánul, az első Doshu Ueshiba Kisshomaru volt, O-Sensei fia,  a Waka sensei nevet Moriterura használták, egészen addig amíg ő lett az aikidó vezetője. 

Ueshiba Mitsuteru egyébként kevés érdeklődést mutatott gyermekkorában az aikidó iránt, sok minden érdekelte, de nem úgy látszott, hogy apja útját fogja folytatni. Aztán valami változott és teljes elszántsággal belevetette magát az aikidó gyakorlásába. 

Ma már azon kívül, hogy a Doshu cím várományosa egy igen impozáns pozíciót tölt be, méghozzá ő a Hombu dodzsó (központi dodzsó) vezető oktatója. Ez is egy igen érdekes helyzet, ugyanis Japánban nagyon fontos szerepe van az idősek tiszteletének, sok munkahelyen, akkor léptetik elő az embereket minél több időt töltött el a cégnél, így Mitsuteru egy olyan dodzsó vezetője, ahol sok 7, 8 és 9. danos mester tart még edzéseket rajta kívül. Idén februárban készült el könyve, amit természetesen az aikidóról írt. 

Waka sensei egyébként sok edzőtábort tart világszerte, jelenléte hatalmas megtiszteltetésnek számít azon ország aikidó szervezetének, akik meg tudnak szervezni egy ilyen eseményt. Mindazonáltal van egy varázsa, hogy olyan mestertől tanulhatunk, akinek a dédnagyapja maga az alapító volt. Magyarországon 2019-ben járt, amiről szintén készült blogbejegyzésünk.