Ueshiba Moriteru (Doshu)

Ueshiba Moriteru, az aikido alapítójának Ueshiba Moriheinek (O-Sensei) az unokája. Jelenleg Moriteru az Aikikai vezetője, azaz a Doshu. Ez mit is jelent? Japánban létezik egy iemoto nevű rendszer, amit legegyszerűbben úgy lehet megérteni, ha az aikidot vesszük példának, hogy a vezető mindig O-Sensei egyenesági leszármazottja lesz. Az aikido a történelme során, az Ő irányítása alatt érte el népszerűségének csúcsát. 


(Doshu bemutatója 2018-ban, 67 évesen) 

A Doshu 1951. április 2-án született, Tokióban, ahol a Meiji egyetemen közgazdaságtanból diplomázott. Gyerekként sokáig együtt lakott az édesapjával az előző Doshuval Ueshiba Kisshomaruval és nagyapjával az alapítóval O-Senseijel. Mindketten nagy hatást gyakoroltak rá, mind az aikidoban, mind pedig az élet más területein. Kiskorában csodálva nézte nagyapját, ahogy mindenféle fegyverrel vagy anélkül gyakorolt.


Ritka felvétel: O-Sensei, Ueshiba Kisshomaru és Ueshiba Moriteru egy edzésen
A fiatal Ueshiba Moriteru – bal szélen

Azt hihetnénk, hogy különös bánásmódban és edzésekben részesült már kiskora óta, pedig ez nem így volt. Nem erőltették, hogy aikidozzon, amit így először kisiskolásként próbált ki. Komolyabban egyetemi évei során kezdett el, akkor már felnőtt edzésekre járni. Naponta több órát gyakorolt, reggel és este is, ezenfelül pedig az édesapja által tartott edzéseken szintén részt vett, ha órarendje engedte. 

Tanácsokat természetesen kapott apjától a gyakorlásra vonatkozóan, olyanokat mint: „pontosan hajtsd végre a technikákat”, „tartsd alacsonyan a csípődet” stb. Ezenkívül azonban normális apa fia kapcsolat volt kettejük között az edzéseken kívül. O-Sensei is sokszor látogatta az edzéseket, ilyenkor volt, hogy félrehívta Moriterut mint az unokáját, hogy beszélgessenek hétköznapi dolgokról. 

1999-ben apja halála után lett a Doshu cím birtokosa. Ez egy nagy tiszteletnek örvendő vezetői szerep, aki eddig betöltötte az könyvet, oktató videót készít az aikidoról. Ez alól nem kivétel természetesen Ueshiba Moriteru Doshu sem, aki számos könyvet írt, valamint videókat készített, ahol a bemelegítéstől kezdve mindent részletesen megmagyaráz. A fia Ueshiba Mitsuteru, aki nem olyan régen felejthetetlen tábort tartott hazánkban, is már megírta a saját aikidoról szóló könyvét. 

Az aikido gyakorlása közben sok mindent fontosnak tart. A pontosság, precizitás talán a legfontosabb, de törekedni kell technika biztonságos végrehajtására is. Mindemellett a jókedv is elengedhetetlen az edzések során, természetesen csak mértékkel. ? Ezeket az alapelveket is szem előtt tartva készítettük el a technika videókat, így segítve a tanulókat a minél pontosabb végrehajtásban.

A Doshu szerint a gyermekek oktatását nem szabad teljesen megkülönböztetni a felnőttekétől. Rendkívül fontos, hogy az alapokra pontosan meg legyenek tanítva, mert ez adja azt a biztos vázat, amire aztán később lehet építkezni. A tisztelet kialakítása nélkülözhetetlen, ez nyilvánul meg minden technika előtt és után, amikor leül egymással szemben a két partner és meghajlással felkérik a másikat a gyakorlásra, majd megköszönik azt.

Nem szabad abba a hibába esni, hogy megpróbáljuk összehasonlítani az aikidot más harcművészetekkel, abból az okból kifolyólag melyik a jobb. Az edzések során törekedni kell a kölcsönös tiszteletre és a harmóniára, ezeket pedig tökéletesen el tudjuk sajátítani gyakorlásaink során.