Takanori Kuribayashi

Takanori Kuribayashi 1963. szeptember 4-én született Japánban, Saitama prefektúrában. A helyi egyetemen, irodalom szakon végzett, ezután kezdett el aikidozni Ichiro Shibata Sensei tanítása alatt. 1986-ban, 2. dan fokozattal rendelkezett, ekkora lett rá lehetősége, hogy a Hombu Dojoban Uchi-deshiként (bentlakó tanítvány) vehessen részt az edzéseken, illetve a mesterek mindennapjaiban. 

A képzés végeztével ő is a Hombu Dojo oktatója lett, továbbá tart még edzéseket egyetemeken is. Tamura Nobuyoshi meghívására gyakran járt Franciaországban. Ma pedig már egész évben járja a világot, edzőtáborokat tartani, többek között Magyarországra is ellátogat minden tavasszal egy hosszú hétvége erejéig. 

A Sensei minden évben részt vesz az „All-Japan Aikido Demonstration” rendezvényen, alább látható egy videó a 2019-es szerepléséről.

Ennek a minden évben megrendezett eseménynek az eredete egészen az 50-es évekre nyúlik vissza. Ueshiba Kisshomaru Doshu-nak (O-Sensei fia) óriási szerepe volt az aikido nemzetközi terjesztésében. Többek között a II. világháború után az 50-es évek elején döntött úgy, hogy megszervezi az első „All-Japan Aikido” Bemutatót, ahol akkor még 180 résztvevő lépett a tatamira. Ma már ez a szám többezer főre tehető, és nem csak japán mesterek vesznek részt az eseményen, hanem a világ minden tájáról hívnak mestereket, hogy bemutassák a saját aikidojukat. 

Alább egy kép Dojonk néhány tagjáról illetve Kuribayashi Senseiről az egyik magyarországi táborából.