Christian Tissier

Christian Tissier az egyik legismertebb európai mester. Gyermekként kezdett aikidózni, majd hosszú időt töltött Japánban, ahonnan már 4. danosként tért haza Franciaországba és alapította a Cercle Christian Tissiert, magyarul a Christian Tissier Kört. Ő az első nem japán származású mester, aki 8. dan fokozatot kapott. 

11 évesen ismerkedett meg az aikidóval, akkori mestere nagyon tehetségesnek tartotta, 17 éves korára már 2. danos lett. 1969-ben valóra válhatott álma, hogy Japánban a Hombu dodzsóban tanulhasson híres mesterektől. 

A kezdet nem volt egyszerű, mivel a kiutazás költségei felemésztették az összes félretett pénzét, valamint a Hombu dodzsóban tanított aikidó lényegesen különbözött attól, amihez ő hozzászokott. Szerencsére a nehézségeket hamar leküzdötte és figyelmét teljesen a tanulásra tudta fordítani. 

Hét évet töltött a szigetországban, ahol olyan neves senseiktől tanult mint, Yamaguchi Seigo, Saotome Mitsugi vagy az akkori Doshu Ueshiba Kisshomaru. Mind nagy hatással voltak Tissier senseire, de mindig Yamaguchi Seigot emeli ki a leginkább a vele készült interjúban, amit itt és itt olvashattok. 

Japánban töltött ideje alatta azonban nem csak aikidóval foglalkozott, aktívan járt kenjutsu és kickbox edzésekre is. Ezeken felül pedig franciát tanított japánoknak és japánul tanult, hogy minél jobban értse mestereit. 

1976-ban tért vissza Franciaországba, ahol megalapított saját dodzsóját valamint részt vett a francia aikidó szervezet az FFAAA létrehozásában. Tagja még a technikai bizottságnak, akik a dan azaz a fekete öves vizsgákért felelnek. 

Yamaguchi Seigo és Christian Tissier

Sok könyvet írt az aikidóról, nagyon érdekli őt az aikidó fejlődése, vagyis milyen változásokon ment és megy át folyamatosan a harcművészet. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy vonzóvá tegye az aikidót a fiatalok számára, ezért igyekszik minél jobban lépést tartani a technológiai fejlődésekkel. Számos technika videója megtalálható, amit mi is fontosnak tartunk, valamint telefonos applikációi is vannak. 

Nagyon aktív mester, rengeteg edzőtábort tart szerte Európában, sok híres mester tanult Tissier senseitől. A World Combat Games eseményen, amit a nem olimpiai sportágak népszerűsítéséért szerveznek, Christian Tissier az aikidó delegáció technikai koordinátora, valamint bemutató oktatóként is részt vesz a programon. 

Combat Games bemutató: