Horii Etsuji

 

Etsuji Horii Sensei 1964. május 4-én született Osakában. 7. dan fokozattal rendelkezik, a Sanda beli Aioikai Aikido Dojo alapítója. 14 évesen, iskolai tanulmányai mellett csatlakozott a helyi aikido klubhoz. A tavaszi szünetben ellátogatott a Hombu Dojoba, az egy hetes tartózkodása alatt örökre szerelembe esett. Két évvel később kollégiumba költözött, ám itt nem volt helyi Aikido klub, így szervezett egy sajátot. A következő 5 évben itt gyakorolta tovább a harcművészetet. Tanulmányai végeztével ismét a Hombu Dojo felé vette az irányt, mostmár viszont uchi-deshiként (bentlakó tanítvány) csatlakozott a dojohoz.

Ez az életmód gyakorlatilag azt jelenti, hogy „profivá” válsz az aikidoban. Minden nap a reggeli edzésektől az utolsó esti edzésekig minden órán megjelensz, köztük pedig elvégzel mindent teendőt, ami csak szükséges a dojo működéséhez, rendben tartásához. Többek között ebben az időszakban volt szintén uchi-deshi Takanori Kuribayashi Sensei is. Az edzéseket pedig az akkori Doshu, Ueshiba Kisshomaru mellett többek között olyan nagy mesterek tartották, mint Masuda Sensei, Watanabe Sensei, Tada Sensei, Yamaguchi Sensei, Sasaki Sensei, illetve természetesen a Doshu fia, Ueshiba Moriteru Sensei. Etsuji Horii Sensei arra törekedett, hogy a lehető legjobb ukévá váljon, így hamar elérkezett az ideje annak, hogy Waka Sensei vagy épp a Doshu bemutatóin uke lehessen, ami igen nagy megtiszteltetésnek számít. 

Alább egy videó a 34. All-Japan Aikido bemutatóról, Kisshomaru Ueshiba Sensei bemutatójáról, ahol többek között Horii Sensei is uke volt. (sorban a 4. a támadók közül)

Ennél is nagyobb dicsőség, hogy Horii Sensei lehetett a Doshu, Waka Sensei, Shoji Seki Sensei és Okumura Sensei Otomo-ja. Az Otomo kifejezés egyfajta kísérő asszisztensi szerepet jelent a mesterek utazásai során. Egyrészt a bemutatókon ukeként kell szerepelni, másrészt minden más utazással kapcsolatos feladatot el kell látni.  Ennek köszönhetően elég fiatalon bejárhatta a világot, ugyanakkor igen nehéz feladatot is jelentett. 

Horii Sensei uchi-deshiként 3 évet, majd soto-deshiként további 7 évet töltött a Hombu Dojoban. A soto-deshi kifejezés gyakorlatilag csak annyiban különbözik az uchi-deshitől, hogy nem a Dojoban lakik az illető, hanem külön albérletben. Az utolsó 5 évben már kezdő csoportot is taníthatott a Sensei. A 10 éves időszak után Horii Sensei elindította saját Dojoját, Sanda-ban, amelyet a mai napig is működtet, Aikido Aioikai néven, 2017-ben ünnepelték a 20. „születésnapjukat”.

Egyébként az „Aioi” kanji egy pár erős kapcsolatát szimbolizálja.

Horii Sensei aikidoja erőteljes technikákon alapul, elsősorban az erős alapok elsajátítására fektet nagy hangsúlyt. Korai éveiben 4 évig kendozott is, az innen származó tanulmányait alapul véve alakította ki saját bokken stílusát is. 

Horii Sensei mára már 7. danos Shihan rangot ért el. Nagy tiszteletnek örvend a Chiba Sensei alapította Birankai stílus iskoláiban, rengeteg helyre hívják világszerte edzőtábort tartani, többek között az Egyesült Államokba, Bulgáriába, Moldovába, Lengyelországba, Vietnámba. 

Egy korábbi blogbejegyzésünkben olvashattok egy vele készült interjút, érdemes elolvasni.

Interjú Horii Etsuji senseijel

Illetve 2018-ban néhányunknak volt szerencsénk ellátogatni Lengyelországba, a Sensei által tartott edzőtáborba, erről olvashattok egy rövid összefoglalót.

Piotr Masztalerz sensei tábora Budapesten és Horii Etsuji sensei tábora Wroclawban