Steven Seagal


„The Secret To Aikido Is the Way I Stand Before You†(Az Aikido titka az, ahogyan előtted állok.) – Steven Seagal Shihan

A 90-es évek közepén, amikor elkezdtem az Aikido gyakorlását, még nem volt ilyen széleskörűen elterjedt az internet, a legtöbben nem tudták, mi ez a harcművészet, nem lehetett róla videókat, cikkeket találni. Nem készültek olyan, a felkészülést segítő videók sem, mint amivel mi is, az Aikidokids csapata próbáljuk tanítványainkat segíteni. Mégis sokan szinte ugyanazzal a mondattal érkeztek az első edzésükre. „Azt szeretném tanulni, amit Steven Segal csinál, amit a filmjeiben láttam.†Akkoriban a legtöbben vele azonosították az Aikidót. Kezdőként előszeretettel néztük a filmjeit, és árgus szemekkel figyeltük, fel tudunk-e benne fedezni egy már tanult technikát. Majd ha felismertünk egy kotegaeshit vagy iriminaget, amit már edzésen magunk is gyakoroltunk, akkor képesek voltunk megállítani, kikockázni, többször visszanézni, kielemezni, és utána megosztottuk a látottakat a társainkkal.

Ezeknek a filmeknek köszönhető az is, hogy a gyerekek között a jutalmul kapható, mestereket bemutató kártyáink közül éppen ez a kártya az egyik legnépszerűbb. Sőt olyan is előfordult nálam néhány éve, hogy egy szülő jött oda hozzám edzés végén örömmel, hogy a kisfia végre kihúzta a Steven Seagal kártyát, amire ő maga már annyira vágyott, mivel fiatalabb korában nagy rajongója volt.

Sajnos azonban sokan még mindig csak ennyit tudnak róla, hogy egy, leginkább a 90-es években ünnepelt hollywoodi sztár, aki akciófilmeket készít, és azokban többször Aikidózik is. De ki is Steven Seagal valójában?

1952. április 10-én látta meg a napvilágot Steven Frederic Seagal néven, az amerikai Lansingban (Amerikai Egyesült Ãllamok, Michigan). Csupán 5 éves volt, amikor egy idÅ‘seb mester „különös mozdulatai†elsÅ‘ alkalommal felkeltették az érdeklÅ‘dését a harcművészetek iránt.

ElÅ‘ször karatézni tanult, amibÅ‘l fekete övet is szerzett, majd mellette megismerkedett más harcművészetekkel is, mint a kenjutsu, judo, kendo, kali. Azonban Å‘t ezek filozófiai háttere is érdekelte, nemcsak a technikák, de ezt sehol nem kapta meg. Ãgy talált rá végül az Aikidóra. Olvasta O-Sensei beszédeit, és személyesen is látta Å‘t, ami nagy hatást gyakorolt rá.

Az Aikidóval való ismerkedést Harry Ishisaka sensei irányítása alatt kezdte meg, és 1974-ben, mindössze 22 évesen elérte az 1. dan fokozatot, amit Koichi Tohei senseitől kapott meg.

Ugyanebben az évben akkori barátnÅ‘jével, Fujitanival Miyako – aki maga is Aikidó oktató volt -, Japánba, Osakába költözött, ahol uchideshi lett, és még intenzívebben kezdett gyakorolni, napi nyolc órát is edzett. Ezt mégsem tartotta elégségesnek. Úgy érezte, nem fejlÅ‘dik megfelelÅ‘en. Továbbra is élt benne a vágy, hogy megismerje az Aikidó szellemi hátterét, mindazokat a dolgokat, amikrÅ‘l maga O-Sensei is beszélt. Ezért elutazott Ayabe tartományba, Kameoka-ba, hogy O-Sensei korábbi mestereivel is találkozhasson, és tÅ‘lük tanulhasson. Ez áttörést hozott technikáiban is.

A Japánban töltött évek alatt nagy hatást gyakorolt rá a távol-keleti kultúra. Elmélyült a japán nyelvben, Abe Seiseki Senseitől (10th Dan) kalligráfiát tanult, meditálni kezdett, megismerte a buddhizmust. Elvonulása alatt Omoto Kyo pap lett. Megtanulta az akupunktúra, és gyógynövények használatát, maga is gyógyítóvá vált.

Mindeközben feleségül vette Miyakot, akinek édesapja irányította a Tenshin Aikido Dojot. Miután ő nyugdíjba vonult, ez a feladat Seagalra hárult, így ez lett az első olyan dojo Japánban, amit nyugati ember vezetett. És egyben ő volt az első olyan nyugati, aki az Aikido hazájában saját dojót működtetett.


Azonban nem csak ebben volt különleges. Olyan tanítvány volt, aki ténylegesen próbálta az O-Sensei által mutatott szellemi utat is követni, és ötvözni a fizikai gyakorlatokkal.
Amerikába való visszatérése után, Taos városában (New Mexico) 1982-ben alapította meg harcművészeti iskoláját, a Ten Shin Bugei Gakuen Dojot.


Itt olyan hírességek is megfordultak, mint Sean Connery, James Coburn vagy a híres, számos színészt a pályáján elindító Michael Ovitz. Šbeszélte rá Seagalt is az első filmje elkészítésére. Ez volt az 1988-ban elkészült Nico – Above the low, amit az elmúlt évek alatt még számos film, és sorozat követett.


A gyorsan érkező sikerek és hírnév ellenére azonban hű maradt életfilozófiájához, és tovább folytatta az aikidó gyakorlását, oktatását is. De tevékenysége nem merül ki csupán ennyiben. Fáradhatatlan, színes személyiségét és emberségét mutatják a következők:
– zen mester és gyógyító,
– kiváló blues zenész
– sheriffként is dolgozik Louisianában,
– lelkes környezetvédelmi támogató és állatvédÅ‘,
– részt vesz a rászoruló gyermekek megsegítésében világszerte,
– rendszeresen látogat gyermekotthonokat, árvaházakat, gyermekkórházakat, hogy szeretetet és ajándékokat vigyen a beteg és hátrányos helyzetű gyerekeknek,
– ugyanígy figyelmet fordít az idÅ‘s, beteg emberekre, és látogatja Å‘ket,
– szívügye a HIV/AIDS fertÅ‘zés elleni küzdelem,
– számos jótékonysági szervezet támogatója,
– különbözÅ‘ természeti katasztrófa sújtotta területekre látogat, ahol igyekszik találkozni a károsultakkal, és segítséget nyújtani nekik anyagi téren is,
– harcol a nukleáris fegyverek ellen,
– drog-ellenes kampányokban vesz részt,
– kiváló céllövÅ‘,
– segítséget nyújt rendÅ‘rök kiképzésében hazájában és más országokban egyaránt

ErÅ‘feszítéseit olyan díjakkal jutalmazták, mint az ElsÅ‘ éves környezetvédelmi média-díj – 1991; PETA humanitárius díj – 1999, vagy a SASHI 2001 humanitárius díj.


Az őt körülvevő világ, az emberek, a természet felé tanúsított hozzáállását látva azt hiszem, nem is kérdés, hogy a kártyán szereplő tulajdonság, az együttérzés valóban a legfőbb erényei közé tartozik.


Steven Seagal jelenleg 7. danos, amit 1995-ben az akkori Doshutól, Ueshiba Kisshomarutól kapott meg.

Aikidójáról, filozófiájáról átfogóbb képet kaphatunk az alábbi interjúból:
http://www.gyulaiaikido.hu/hu/node/75,
valamint a The Path Beyond Tought című dokumentum filmjéből:

 

És végül két bemutatóját szeretnék a figyelmetekbe ajánlani:

https://virtualassistantrevolution.com/guida-al-seno-45-fatti-su-due-argomenti/

“Steven Seagal” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.