Koyanagi Shunichiro

Koyanagi Shunichiro (6.dan)

 

1971-ben Kodairában született, ami Tokió azon része, ahol az Aikido Kobayashi Dojo központja is található. Az alsó középiskola második osztályába járt, amikor 13 évesen belekezdett az aikido gyakorlásába.

Tanulmányait a Tokió Egyetemen folytatta, ahol az indológia tanszéken   (A Távol-Kelet egyik legizgalmasabb országának, Indiának a szakértője lesz aki ezen a területen bővíti ismereteit) szerzett diplomát.

Két évig optikusként dolgozott, kiemelkedő teljesítményéért cége egy hawaii úttal jutalmazta meg. 

A vállalat marasztalta volna, ő mégis inkább saját álmát váltotta valóra, és a hivatásos aikido oktatók hagyományos útjára lépett, uchideshi (bentlakó tanítvány) lett a Tokorozawa Dojoban.


Tokorozawa dojo

 

Ez minden oktatónak meghatározó időszak az életében, hasonlóan a régi időkhöz, a mester és a tanítvány együtt élnek. Kobayashi Yasuo sensei (9.kártya)  iskolánk alapítója, az alábbiakban foglalta össze, miben kell egy aikido tanárnak a technikák mellett fejlődnie:


Mester és tanítványa: Kobayashi Yasuo sensei (áll), jobbra tőle Koyanagi Shunichiro

„Uchideshivé válni sokkal több, mint edzeni és másokat oktatni. Ez egyet jelent a dojo fenntartásával és működésének biztosításával, tehát mindenféle pénzügyi és egyéb tevékenység is szükséges része a feladatnak. Szervezőképességet igényel, mivel ha dojot nyitsz, és jönnek a tanítványok, akkor megkezdődik a papírmunka is.”

Bár főként a munka és a tanulás jellemezte az így eltöltött éveket, emellett amint segédoktató eljutott Németországba, Magyarországra, Észak-Európába és az Egyesült Államokba is.

Ezt követően főállású aikido tanár lett, több klub irányítását bízták rá, ahol mai napig gyermek és felnőtt edzéseket vezet.

Magyarországon önállóan 2011-ben vezetett először egy nagyon jó hangulatú tábort, melynek végén sikeres 3.dan  vizsgát tettem.


A kép magáért beszél

A kecskeméti táborba minden helyszínről érkeztek tanulók, legtöbben a Marczibányi térrről jöttek el.

Segítőim  voltak Fábián Károly Ürömről és Ujvölgyi Péter a Budakeszi dojoból 


ninindori (védekezés két támadó ellen) balról (Juhász Gergely, Koyanagi sensei, Farsang Attila)

 


Barátkozás a mesterrel: Vári Tamás, Koyanagi sensei, Juhász Gergely

első sor balról: Vári Tamás, Juhász Gergely, Koyanagi Sunichiro, Balázs Gábor
hátsó sor, balról: Katona Gabriella, Zilahy Zsuzsa, Virág Imre, Ujvölgyi Péter

 

Felesége a Saitama Egyetem Aikido Klubjának a volt tagja, akit még egyetemi hallgatóként ismert meg. Egy gyermekük van.


Koyanagi sensei családjával

Azt beszélik róla, hogy filozófiai tanulmányainak köszönhetően jobban el tudja magyarázni a technikákat, mint Kobayashi sensei, aki azonban gyakran figyelmezteti őt, hogy ne vigye túlzásba a beszédet tanítás közben.

Nemrég megalapította saját szervezetét, Aikido Taimonkai néven.


Ueshiba Moriteru Doshuval (az aikido vezetője), az új szervezet megalapítását követően

Érdeklődése: Kerékpározás, tenisz.