Kobayashi Hiroaki

Kobayashi Hiroaki Tokyoban született 1965. november 3.-án. 

Édesapjának, Kobayashi Yasuo shihannak köszönhetően már egészen fiatalon, 3 éves korában elkezdte az aikido gyakorlását, a Kobayashi dojo első tanítványaként.


A képen Kobayashi Yasuo, Kobayashi Hiroaki és Masuda Manabu látható.

 

Hiroaki sensei fiatalkora meglehetősen kalandosan telt. Elvégezte a Takushoku Egyetem Idegennyelvi Karának Kínai Nyelv szakát, majd a Kyorin Egyetemen Nemzetközi Együttműködési Tanulmányokból diplomázott. 

Ebben az időszakban ellátogatott számos helyre. Járt a Salamon-szigeteken, Pápua Új-Guineában, és Iwo Jimában. A diploma megszerzése után élt Indonéziában és Lengyelországban is.

Hiroaki sensei sokat utazik. Rendszeresen látokat Magyarországra tábort tartani. Ilyenkor hosszabb időszakokat tölt külföldön, egymás után több országban is oktatva. Európában tanít még Angliában, Lengyelországban, Svédországban is. 

Oktatóink közül Karesz, Hiroaki sensei előtt vizsgázott az 1. dan fokozatára. A fenti kép a sikeres vizsgát követően készült 2013-ban Székesfehérváron.

Az alábbi videón Hiroaki sensei látható egy 2012-es magyarországi edzőtáborban, ahol Gergőn mutat be technikát:


 

2015-ben megkapta a 7. dan fokozatot és jelenleg ő vezeti a Japán Kobayashi Dojokat. 

Mint dojocho (a Kobayashi dojok vezetője) ő is komoly szerepet vállal a felnőttek mellett a gyerek tanításában is. Mivel a mi iskolánk is a Kobayashi Dojok tanításaira épül, így a gyerek vizsgaanyagunk is ezek alapján került összeállításra. Itt látható néhány vizsgavideónk, ami segíti a gyerekeket a készülésben.


Régi kép Hiroaki senseiről, ahogy gyerekeket tanít Japánban

Nem csak Japánban oktatja a fiatalabbakat. Külföldi utak alatt is tart gyerekedzést.

 

Hiroaki sensei egy interjúban azt mondta, hogy ha nem foglalkozott volna ilyen komolyan az aikidoval korábban, akkor most valószínűleg egy nemzetközi szervezetnél, például az ENSZ-nél (Egyesült Nemzetek) dolgozna. Folyékonyan beszéli a kínai, indonéz és angol nyelveket.

Az alábbi videón Kobayashi Hiroaki dojocho bemutatója látható a Kobayashi Dojok 45. évfordulóján:

 

Hiroaki sensei komolyan gyakorolja a japán kendama nevű játékot, ahol egy golyót kell elkapni egy erre készült eszközzel. Pár trükk megtanulásával itt is kyu fokozatokat lehet szerezni, míg sok sok gyakorlással akár a 6. dan is elérhető. Japánban a munkahelyeken komoly elismerés övezi a magasabb fokozatokat elért kendama játékosokat, mint elszánt, türelmes és kitartó embereket.

Itt pedig egy videó, hogy milyen trükköket kell tudni egy 6. danos kendamásnak: