Tada Hiroshi

Tada Hiroshi a ma élő egyetlen olyan mester, aki a 9. dan fokozatot birtokolja. 1950-ben lépett be a Hombu Dojoba, ami azt jelenti, hogy 69 éve aikidozik. Az 1929-ben született mestert maga O-Sensei küldte Olaszországba 1964-ben. Ahol három évvel később megalapította az olasz aikido szövetséget.

Tada mester ősi szamuráj családból származott, otthon az édesapjától tanult íjászatot. Mielőtt azonban megismerkedett volna O-Senseijel, karatézni kezdett az egyetemen. Már gyerekkora óta hallott egy karizmatikus mesterről, aztán 12 évesen alkalma lett volna egy bemutatót megnézni, de lemaradt róla. Így egészen az egyetemig kellett várnia, hogy megismerhesse az aikidot. 

 


Tada Hiroshi egyik erőssége a kotegaeshi technika

A központi dojoban az edzések minden reggel (a reggeli edzéseket mi is fontosnak tartjuk) és este fél héttől fél nyolcig tartottak. A nap hátralevő részében szabadon gyakorolhatott. Mivel munkája nem volt akkor, így idejét az aikidora fordította. Ebben az időben nem volt sok tanítvány, ezért O-Sensei fiának, Kisshomaru mesternek az edzések mellett dolgoznia kellett, hogy a dojot fenntarthassák. 

A Tada sensei számos tábort tartott valamint utazott világszerte az aikidot népszerűsítve, rengeteg tanítványa és díja van. Kobayashi Yasuo mester is általa ismerkedett meg az aikidoval. Mondhatjuk, hogy az egész életét az aikidonak szentelte. Hihetetlenül keményen edzett, legyen szó fekvőtámaszról, felülésről vagy éppen suburi vágásról, ezer alatt sosem állt meg. Egy történet szerint, volt egy vastag bokken a dojoban, amit csak Ő volt képes egy kézzel használni. 

A bemutatók során, olyan erővel dobta el az ukéját, mintha ágyúból lőtt volna. Néha az utcán minden ok nélkül csinált egy aikido technikára emlékeztető mozdulatot, vagy éppen a csuklóját lazította séta közben. 

Mielőtt Európába ment volna jógát és különböző légzőtechnikákat tanult. Nemsokára kifejlesztette a saját légző és meditációs rendszerét is. 1971-ben tért vissza japánba, ahol azóta is tart edzéseket a központi dojoban. 

Középen O-Sensei, Tada Hiroshi pedig a jobb szélen