Igarashi Kazuo

Igarashi Kazuo shihan 8. danos aikidó mester. 1946-ban született, már fiatalon megismerkedett a harcművészetek világával, először judózni majd aikidózni kezdett, ami az egész életét meghatározta. 

Igarashi sensei gyermekkorában rengeteget költözött családjával édesapja foglalkozása miatt. Előfordult, hogy 2-3 hónapnál többet nem töltöttek egy helyen. Ez igen nagy hatással volt a mesterre, magába zárkózott és nehezére esett a barátkozás. 

Középiskolában elhatározta, hogy ezen változtatni szeretne, ezért judózni kezdett. Mivel korábban nem sportolt semmit, valamint alacsony 160 cm-es magassága és 50 kg-os testsúlya megnehezítette a kezdeteket. Testi adottságai miatt kezdett aztán később aikidózni. 

Judóban 3 év alatt jutott el az 1. dan fokozatig, az edzések nagyon kemények voltak, rengeteget futottak és erősítettek. Viszont a fiatal Igarashi senseit teljesen megváltoztatták, sokkal nyitottabb és magabiztosabb lett. 

1964-ben ismerkedett meg az aikidóval 18 éves korában, miután a Meiji Egyetemen Politika és gazdaságtudomány szakon megkezdte tanulmányait. Számára teljesen ismeretlen volt még az aikidó, nem hallott és nem is olvasott róla semmit. Aztán látott egy kezdőknek szóló bemutatót, ami egyből megérintette.

Középen Kobayashi Yasuo, alul jobb szélen Igarashi Kazuo

A leginkább az vonzotta, hogy itt nem kell versenyeznie, úgy tud harcművészetet, önvédelmet tanulni, hogy közben nagyon jól érzi magát. Judóban kis termete miatt nem volt sok esélye nála nagyobb vetélytársakkal szemben, azonban az aikidóban pont ennek ellenkezője igaz. 

Akkoriban sok olyan edzésen vett részt, amit több mester tartott közösen így rengeteget tanulhatott, aztán egy idő után ezek a mesterek szétszóródtak a világ minden táján, hogy az aikidót népszerűsítsék. Volt szerencséje O-Sensei edzésén is részt venni, habár rajta nem csinált technikát, az alapító mindig is lenyűgözte Igarashi senseit. 

1973-ban miután elvégezte az egyetemet úgy döntött komolyabban szeretne az aikidóval foglalkozni, ezért felkereste Kobayashi Yasuo senseit, hogy jelentkezzen hozzá uchideshiként azaz bentlakó tanítványként. Abban az évben mutatták be Bruce Lee egyik filmjét így a harcművészetek nagy népszerűségnek örvendtek, ezért a Kobayashi dodzsóknak lehetősége volt új helyszíneken edzéseket tartani, ahol Igarashi sensei is tanítani kezdett. 

1978-ban hívták először Európába, méghozzá Svédországba. Kobayashi sensei érdekes tanácsokkal látta el, mielőtt útnak indult volna. Ezeket az Igarashi senseijjel készült interjúban pontosan elolvashatjátok. Azóta rendszeresen járja a világ különböző országait és tart rendkívül érdekes edzőtáborokat. 

Többször járt már Magyarországon is, ahol a felnőtteken kívül tartott már gyermekeknek is edzést. Saját dodzsóját 1983-ban alapította meg, a 8. danos elismerést pedig 2019-ben kapta meg, csak érdekességképpen a 7. danos oklevelet 19 évvel korábban 2000-ben vehette át. Az alábbi videóban láthatjátok, hogyan néz ki egy ilyen ceremónia. 

8. danos oklevél átvétel:

Bemutató: