Masuda Manabu


Masuda Manabu 7. danos aikidó mester. Fiatalon 1. osztályos diákként kezdett aikidót tanulni, ahol egybÅ‘l jó barátságot kötött Kobayashi Hiroakival, aki akkor még óvodás volt. A ma már 7. danos mester minden évben hazánkba látogat edzÅ‘tábort tartani. 

1962-ben született, majd mikor 7 éves volt szülei elvitték a közeli aikidó dodzsóba. Eleinte nem is gondolta, hogy valamikor aikidó oktató lesz belÅ‘le, inkább csak hobbiként tekintett rá. Egyetemista korában fogalmazódott benne meg, az, hogy szeretne aikidót tanítani. 

A Chuo Egyetemen tanult közgazdaságtant, ez idÅ‘ alatt már segédoktatói feladatokat látott el gyermekcsoportokban. A szak elvégzése után bentlakó tanítvány lett 3 éven keresztül, Kobayashi Yasuo felügyelete alatt, majd 1992-ben megalapította saját dodzsóját. 

Masuda sensei a bal legszélén látható

Masuda sensei elmondása szerint a mai uchideshi (bentlakó tanítvány) rendszer teljesen más, mint amilyen régen volt. Az Å‘ idejében reggel 4:30-kor keltek fel és az elsÅ‘ edzésük 6:30-kor kezdÅ‘dött (nálunk is van reggeli edzés), hétvégente máshol voltak az edzések így elég volt fél órával késÅ‘bb felkelniük. 


A képen Masuda Manabu és Kobayashi Hiroaki látható

Uchideshiként a feladatköre igen széles volt, ide tartozott a dodzsó kitakarítása, rendben tartása, a mester ruhájának mosása és vasalása, edzések elÅ‘készítése, gyerekedzéseken való segédkezés és természetesen a felnÅ‘tt edzéseken való aktív részvétel, hogy minél többet tudjanak tanulni. Masuda sensei szerint ma nehéz elképzelni, hogy hasonló rendszer sokáig működhetne, ugyanis régen évekig volt bentlakó tanítvány valaki, ma azonban pár hónapról beszélünk, mivel igen költséges egy ilyen programot fenntartani. 

Az aikidó mellett kenjutsut is gyakorol 1993-tól. Elmondása szerint azért kezdett el ezzel foglalkozni, mert oktatóként kötelességének érezte, hogy egy másik harcművészetben is elmélyítse tudását. Bár az aikidó alapja is a kardvívás Masuda sensei tudatosan nem keveri a kettÅ‘t, ugyanakkor azt mondja a két harcművészet hatással van a technikáira. 

Elmondása szerint az aikidó a szamurájhagyományhoz vezethetÅ‘ vissza, ennek hatása érezhetÅ‘ ma is mint például a tökéletességre való törekvés. Sok harcművészet mára sportággá alakult és versenyeket rendeznek belÅ‘le. 

Masuda sensei szerint az aikidóban azért sem lenne helyes versenyeket tartani, mivel a shiai azaz verseny japánul magában hordoz egy érdekes jelentést. Méghozzá azt, hogy ez egy küzdelem, aminek a végén egy valaki marad talpon. A szamurájok idejében egy küzdelem az egyik fél halálával végzÅ‘dött, ma bár a versenyek kimenetele teljesen más, úgy gondolja még mindig magában hordozza ezt a mentalitást, így egyáltalán nem híve a versengésnek. 

Masuda sensei évente látogat hazánkba edzőtábort tartani. A mester mindig nagy figyelmet szentel a kezdőbb tanítványok segítésére. Fontos számára még gyermekek oktatása 2015-ben például egy hatalmas, jó hangulatú gyermekedzést tartott 20 éves MKDE kapcsolat tábor során.

Gyerekedzés videó:

L’indagine americana condotta ha recentemente dimostrato che il 41% delle donne si considerano eccessivamente rumorose nei momenti intimi. Allo stesso tempo, gli uomini con la stessa opinione hanno richiesto solo il 27%. I ricercatori ritengono che la differenza sia dovuta principalmente all’emozione più piccola di un sesso forte: gli uomini cialis super active italia sono così preoccupati per questo!

Bemutató: