Chiba Kazuo

Chiba Kazuo 8. danos aikidó mester, aki a Birankai stílus megalapítója. 18 éves korában kezdte a gyakorlást és hét éven keresztül volt bentlakó tanítvány a Hombu dodzsóban. Főként O-Sensei fia, Ueshiba Kisshomaru irányítása alatt. Rengeteget utazott Ueshiba Moriheijel, mint aszisztense. Hatalmas szerepe volt az aikidó terjesztésében, erre 50 éves aktív tevékenysége a legjobb példa. 

Az 1940-ben született mester 14 évesen ismerkedett meg a harcművészetekkel, először judót majd karatét kezdett el tanulni, mígnem 18 éves korában látott egy fényképet O-Senseiről. Akkor elhatározta, hogy csakis az aikidóval szeretne foglalkozni és mint bentlakó tanítvány jelentkezett is a Központi dodzsóba. 

Akkoriban Ueshiba Kisshomaru tartotta a napi edzéseket, mivel O-Senseinek máshol kellett tanítania. Azonban Chiba senseinek rengeteg alkalma volt az aikidó alapítójával lenni, ugyanis a hét év során sokat utazhatott vele, mint az asszisztense.  

1960-ban harmadik danos aikidósként Nagoyába küldték, hogy ott indítson dodzsót, aikidó oktatóként, mindezt az Aikikai zászlója alatt. Nem sokkal később a Hombu dodzsó oktatója is lett, majd kitartó munkája révén megszerezte az 5. danos elismerést. 

Az 1964-es tokiói olimpia során egy nagyon neves judó mester látogatta meg O-Senseit és arról próbálta meggyőzni, hogy küldjön valakit Angliába aikidót tanítani. Chiba sensei aki épp teát szolgált fel a két neves nagymesternek, New Yorkba ment volna Yamada senseinek segíteni, azonban erre a felajánlásra O-Sensei mégis inkább úgy döntött, hogy az Egyesült Királyságba küldi őt. 

Rengeteg megpróbáltatással kellett Chiba senseinek szembenéznie, ami már a reptérre való megérkezéssel kezdődött ugyanis hiába volt érvényes szerződése és engedélyei, az országba nem akarták beengedni őt, mivel a második világháború után a japánok megítélése nem volt a legjobb. Rengeteg politikai és emberi tényező hátráltatta őt, hogy az aikidót terjessze a szigetországban. 

Egyszer volt alkalma bemutatót tartani a helyi rendőrségen, ahol pártfogoltjával abban bíztak, hogy majd megbízzák Chiba senseit az rendfenntartó erők önvédelmi képzésével. A bemutató azonban nem sült el valami jól. A rendőrök bármilyen támadással támadhatták a mestert, ő mindegyikből csinált technikát, aztán jöttek a különleges kérések. Ilyen volt, hogy feltartott kézzel és a fejéhez szegezett pisztollyal lévő helyzetből szabaduljon ki, ami sikerült is egy shihonage dobással, csakhogy a támadó a fejére esett és komolyan megsérült. Ezekután mondani sem kell, hogy a rendőrség nem hívta vissza Chiba senseit többet. 

Sok küzdelem és elszántság után azonban régi aikidós kapcsolatok révén sikerült egy termet szerezni, ahol edzéseket tarthatott. A kezdetekben kis létszámmal, ám annál nagyobb lelkesedéssel rendelkezett csoport. Így hosszú szünet után Chiba sensei pozitív híreket küldhetett haza Japánba. 

1970-ben megkapta a 6. danos elismerést az Angliában végzett kitartó munkájáért, miután megalapította az Angol Aikikai Szervezetet. Chiba sensei aztán bevezette az oktatásba Saito Morihiro fegyveres rendszerét is. 

Míg az Egyesült Királyságban volt, sok aikidó oktatót hívott az országba, valamint Európába, hogy ott tanítsanak vele együtt. Rengeteget utazott az európai országokba edzőtáborokat tartani, amivel nagyban hozzájárult az aikidó ismeretségéhez. 1976-ban aztán hazatért Japánba. 5 évvel később aztán San Diegoba, tehát az Egyesült Államokba hívták, hogy ott alapítson aikidó szövetséget. 

Chiba sensei aztán megalapította nemzetközi szövetségét a Birankait, ahol az aikidó mellett még sok egyéb harcművészet technikái is megtalálhatóak. A mester ismert az igen erőteljes technikáiról. Itt olvashattok egy interjút is tőle, tele érdekességekkel: Interjú Chiba Kazuo senseijel