Piotr Masztalerz

Piotr Masztalerz 6. danos aikidó mester. A Birankai Aikido oktatója Lengyelországban. Akik nem tudnák, a Birankai egy Chiba sensei által alapított szervezet, amely aikidót gyakorlókat és dodzsókat fogja össze. A szigorú gyakorlás embert kovácsol belőlük, a kölcsönös bizalom megedzi őket és a harcművészet kíméletlen hajszolása hajtja őket.

Masztalerz sensei 1971-ben született Wrocław városában, ahol azóta is él és tanít. Az aikidóval 17 éves korában ismerkedett meg egy újságcikk hatására. 

Akkor már 2-3 éve taekwondot és karatét gyakorolt, azonban vonzotta, hogy az aikidó a konfliktus kerülésére helyezi a hangsúlyt. Vallásos tinédzserként, ez nagyon megfogta őt, mivel kevésbé erőszakos harcművészetet keresett. A közösség ahová került igen fiatal volt és hatalmas elszántsággal rendelkezett. 

A kezdeti nehézségek közé tartozott, hogy abban az időben a tanítók sem voltak több danos mesterek, valamint nem igazán volt lehetőségük más országokba eljutni edzőtáborokba. Masztalerz sensei már 19 éves korában elkezdett tanítani és rendkívül sok ember mutatott érdeklődést az edzései iránt, amit fiatalon igen nehéz volt a helyén kezelnie. Elmondása szerint, nehéz volt a szerénységét megőriznie és átadnia a tudását.

Sok idejébe került mire eljutott odáig, hogy teljes munkaidős oktató lett. 15 éven keresztül tanított egyetemen aikidót, amihez egyetemi diplomára volt szüksége így történelem szakon diplomázott, bár történelmet sohasem tanított. 

A gyakorlás érdekében sok mindent csinált, dolgozott számos különböző helyen például építkezésen, könyvtárban, konyhában, hogy meg tudja magának finanszírozni a külföldi edzőtáborokat. 

Masztalerz sensei sok időt töltött uchideshiként azaz bentlakó tanítványként, először Londonban, aztán Franciaországban, majd Amerikába utazott, hogy Chiba senseitől tanulhasson, ahol kisebb nagyobb megszakításokkal 5 évet töltött, egészen addig amíg Chiba sensei azt nem mondta neki, hogy koncentráljon inkább a tanításra. 


Piotr Masztalerz és Chiba Kazuo

Sok embert tekint mesterének, például Horii senseit, de akitől a legtöbbet tanult, illetve, aki elhitette vele, hogy reális cél teljes munkaidős oktatóvá válnia az Chiba sensei volt. Masztalerz sensei elmondása szerint az ő ukéjának lenni igazán különleges érzés volt. 

A Biran szó, ami a szervezet nevében is van kozmikus vihart jelent és ez a szó tökéletesen leírta milyen is volt Chiba senseijjel gyakorolni. Őszinte, valódi és élő, ez volt a módja, ahogy ki tudta fejezni magát. 


Ukemi factory

Masztalerz sensei dodzsójában és tanításaiban sok érdekesség rejlik. Különleges ukemi edzései vannak, valamint lehetőség van egy igen fegyelmezett uchideshi programban is részt venni a dodzsójában, ami a régi idők bentlakó programjaira hasonlít. 1-8 hónapig tart és az elmúlt 8 évben 15 tanítvány érkezett így hozzá, mindenféle országból, erről a vele készült interjúban részletesen beszámol.

Piotr Masztalerz sensei rengeteg országba jár tanítani, 2019. szeptemberében pedig hozzánk is ellátogatott, hogy egy izgalmas edzőtábort tartson. Az erről készült beszámolót itt olvashatjátok: Piotr Masztalerz sensei tábora Budapesten