Tamura Nobuyoshi

Tamura Nobuyoshi shihan az európai aikido meghonosítója, akinek a magyarországi aikido is igen sokat köszönhet. Először 1989-ben járt hazánkban, majd ezt követően évente tartott itt edzőtáborokat, dan vizsgákat.


Tamura sensei oktatás közben, egy magyarországi edzőtáborban, 1998.

Több gyerekcsoportunkban, például Budakeszin és a Marczibányi téren előszeretettel gyűjtik az olyan mesterek kártyáit, akik jártak már Magyarországon, így Tamura sensei is a sűrűn cserélt, keresett mesterek között van.

Tamura Nobuyosi 1933-ban született Oszakában. Már egészen fiatalon kapcsolatba került a harcművészetekkel. Eleinte judozni, majd kendozni tanult, mivel édesapja országszerte ismert mestere volt ez utóbbinak.

A középiskola első évében Tokióba utazott, ahol makrobiotikát tanult a gyógymód megalapítójától, Yukikazu Sakurazawától. Egy év múlva Hokkaidóra hívták dolgozni, ám ez a munka egy hónap múlva megszűnt. Sapporo mellett maradt, és a fekete piacon dolgozott egészen addig, amíg a szülei be nem jelentették, mint eltűnt személy. Ekkor hazautazott.

Amikor az apja elhunyt, szabadságra vágyott, így rögtön elhagyta a szülői házat, és visszatért Tokioba Yukikazu Sakurazawához.

Itt ismerkedett össze Yamaguchi Seigoval (5-ös kártya), aki a testvérét látogatta meg Sakurazawa tanítványi között. Neki köszönhetően került kapcsolatba az aikidoval.

Augusztus 5-én uchideshiként (azaz bentlakó tanítványként) került a Hombu Dojoba.

Ekkoriban O-Sensei csak akkor tanított itt, amikor Tokioban járt, az edzések nagy részét fia, Ueshiba Kisshomaru (11-es kártya) tartotta.

Ennek ellenére hamarosan O-Sensei legkedveltebb ukéinak egyikévé vált. Sokáig elkísérte az alapítót útjaira, és a nyilvános bemutatóikor is rendszeresen jelen volt. Így vett részt az egyetlen, Egyesült Államokban tartott bemutatón is Hawaiion 1961-ben.

                Balról jobbra: William F. Quinn – Hawaii kormányzója, Ueshiba Morihei, Tamura Nobuyoshi és Koichi Tohei

1964-ben ismerkedett meg későbbi feleségével, Rumikoval, aki szintén a Hombu Dojo tanítványa volt.

Mikor megkérte Rumiko kezét, kiderült, hogy a szülei Európába akarják küldeni a lányt, hogy itt folytassa hegedű tanulmányait. Tamura sensei úgy döntött, követi őt, így O-Sensei megbízta, hogy terjessze el az aikidot Európában.

Franciaországban telepedtek le. Munkásságának köszönhetően 1975-ben létrejött a francia Nemzeti Aikido Módszertan, aminek a célja a francia aikido oktatás színvonalának emelése és az aikido oktatók állami vizsgáztatása volt.

Tamura Sensei 1975-ben:

Ugyanebben az évben kapta meg a 8. dan fokozatot Ueshiba Kisshomaru doshutól.

1985-ben Tamura sensei segítségével magalapult a Francia Aikido és Budo Szövetség (FFAB), aminek egészen haláláig ő volt a technikai vezetője.

Európa legtöbb országában járt táborokat tartani, többek között Németországban, Olaszországban, Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Svájcban, Svédországban, Oroszországban, Ausztriában és Magyarországon is.


Tamura sensei bemutatja a mae ukemit egy edzőtáborban, 2006. Ekkor 73 éves volt.

A francia állam 1999-ben a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendje Lovagi fokozatát adományozta neki munkássága elismeréseként.

Tamura sensei bemutatója Ueshiba Moriteru doshu előtt 2000-ben:

Szinte egészen haláláig aktívan oktatott. 2010 első negyedében még nemzetközi edzőtábort tartott Compiégneben, Lyonban, Dijonban, végül március végén Spanyolországban.

Pár hónapra rá, 2010. július 9-én hunyt el, 77 éves korában.

Halála után, 2011-ben, posztumusz megkapta a Felkelő Nap Rendje, Arany Sugarakkalt, a második legrangosabb Japán kitüntetést.