Saotome Mitsugi

Saotome Mitsugi sensei 1937-ben született, 16 éves kora óta gyakorolja a harcművészeteket, először a judóval ismerkedett meg 1958. óta aikidózik. 1975-ben az Egyesült Államokba megy, hogy aikidót tanítson. Ma már több mint 100 dodzsó köthető a szervezetéhez. Saotome mester sok könyvet írt az aikidóról, nagyon fontosnak tartja a fegyveres technikákat.

Középiskolában judót tanult, erős testfelépítése volt, ami hasznára vált a versenyeken ezért sokszor nyert Tokióban. A tanára egyszer elvitte a Kuwamori dodzsóba, mert úgy gondolta, hogy Saotome senseihez illene az aikidó. Akkoriban Yamaguchi Seigo tartotta az edzéseket, miután vége volt a gyakorlásnak Yamaguchi sensei megkérte a fiatal Saotome senseit, hogy fogja meg az egyik ujját, a következő pillanatban Mitsugi már a földön találta magát. Mivel nemigazán volt ehhez hozzászokva, megkérte a mestert, hogy ismételje meg még egyszer. Négy vagy öt dobás után elhatározta, hogy aikidózni szeretne.

O-Sensei és Saotome Mitsugi

15 évig volt bentlakó tanítvány és közvetlenül O-Senseitől volt lehetősége tanulni. Amikor először találkoztak Saotome sensei még nem tudta ki az az Ueshiba Morihei, csak állt a tatamin mikor bejött egy idős mester, aki üdvözölte őt és a körülötte lévőket, akik rettenetesen izgatottak lettek, amint O-Sensei belépett a terembe. A fiatal Mitsugire azonban akkora hatást gyakorolt a találkozás, hogy elhatározta bármit megadna azért, hogy tőle tanulhasson. Ezért egészen O-Sensei haláláig a Hombu dodzsó uchi-deshije (bentlakó tanítvány) volt.

Rendkívül szorgosan tanult és gyakorolt. 1960-tól tanítani kezdett a Központi dodzsóban, amit egészen 1975-ig csinált is, amikor aztán Amerikába utazott, hogy ott népszerűsítse az aikidót. Elmondása szerint O-Sensei egyik célja az volt, hogy a világon mindenki harmóniában és békében éljen, mint egy család. Saotome sensei ezért is ment Amerikába, ha ez ebben a sokszínű országban sikerülhet, akkor jó példával szolgál ez mindenkinek.


Két bokkenes gyakorlatok

Akkoriban is voltak már reggeli és esti edzések, amiket mi is nagyon fontosnak tartunk természetesen a sensei mindegyiken ott volt. Egyszer O-Sensei megkérte Saotomet, hogy zárja be az ablakokat, mikor ketten voltak és megmutatott neki egy olyan kard gyakorlatot, amit a szamurájok használtak éles helyzetben. A forma alig különbözött a kumitachi nevű gyakorlattól, ami a mi vizsgaanyagunkban is szerepel.

2020-as videó a mesterről: