Önvédelmi stratégiák zaklatás ellen

Senki sem szeretné, ha gyermekük védtelen lenne a zaklatással szemben. Számos dolog van, amit a szülők tehetnek azért, hogy segítsék a gyerekeket az iskolában és azon kívül is ,az ellenük irányuló zaklatással szemben hatékonyan védekezni.
 
A felkészítéssel a gyermekedet olyan készségekkel ruházod fel, amelyekkel hatékonyan tudják kezelni a zaklatókat. Fontos, hogy segíts nekik önbizalmat és a belső erőt fejleszteni, két tulajdonságot, amelyek jó szolgálatot tesznek majd egész életükben.
 
Amikor az emberek az önvédelemről beszélnek, általában arra gondolnak, hogy visszaütnek, vagy más típusú fizikai erőt használnak egy ilyen konfliktushelyzetben. Az önvédelem azonban tágabb értelemben magában foglalja a problémák megelőzését is, mielőtt azok bekövetkeznének.
 
 
Önértékelési készségek tanítása a gyerekednek
65860939 – various basic standing human man people body languages poses postures stick figure stickman pictogram icons set
Használj magabiztos testbeszédet.
Az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzzük a zaklatást, az, ha a gyermekednek egészséges önbecsülése van és magabiztosnak tűnik.
Azok a gyerekek, akik görnyedeznek és lesütött szemmel járnak, gyengének és könnyű célpontnak tűnhetnek. Sajnos az alacsony önbecsülésű gyerekek nagyobb eséllyel válnak zaklatás áldozataivá.
Segíts a gyermekednek megtanulni, hogyan ábrázolhatja önbizalmát a testbeszédével. Az alábbiakban hasznos tanácsok olvashatók:
 
– Az úticéljuk felé közvetlenül és határozottan sétálni egy egyszerű technika, amely pozitív és öntudatos energiát sugároz. 
– A válluk hátrébb, és a szemük felfelé kell nézzen.
– Szemkontaktus létesítése magabiztosságot sugároz.
– Másokra mosolyogni összeköttetés érzetét kelti, miközben növeli az önbecsülést. Segít elkerülni a társadalmi elszigetelést is, ami szerepet játszhat a zaklatásban.
– Nyugodt, semleges hangon beszélgetni egy zaklatóval gyakran nagyon hatékony. Nem szükséges válaszolni semmiféle kedvezőtlen megjegyzésre. 
 
A jó hír az, hogy ezek a készségek nemcsak segítenek a gyerekeknek a sulis zaklatók kezelésében, hanem hasznosak a nyilvános beszédben, állásinterjúkban és új emberekkel való kapcsolatteremtésnél is.
 
Hogyan fejleszthetjük az önbecsülést a gyerekekben?
 
Maradjatok együtt.
A zaklatók kevésbé valószínű, hogy valakit megtámadnak, akik többen vannak. Fontos , hogy a gyermek tudja, együtt biztonságosabb. Ez különösen igaz, amikor olyan területeken tartózkodnak az iskolában, amelyekről köztudott, hogy zaklatások gyakran előfordulnak, például az ebédlőben, az udvaron, a buszon, a mosdókban és az öltözőkben.
Ha a gyermeknek nincs barátja, a szülő is dolgozzon azon, hogy segítsen neki barátságokat kialakítani. Még egyetlen közeli barát is sokat tehet a zaklatás megelőzése érdekében.
 
**Bízz Az Ösztöneidben**
 Tanítsd meg a gyermekeknek, ha valami nem tűnik helyesnek, bízzon az ösztöneiben.
 
**Menekülj, Ne Harcolj**
Néha a gyerekek nem veszik észre, hogy egy helyzet rossz irányba tart, és a legegyszerűbb lenne elsètálni.
Biztosítsd arról, hogy ez nem gyávaság. 
Beleállni egy egy helyzetbe sosem jó ötlet, mivel az könnyen erőszakhoz és sérüléshez vezethet.
 
**Használj határozott hangot**: 
Ha a gyermeked véletlenül zaklatási helyzetbe kerül, a határozott hang használata segíthet megfékezni a helyzetet. A magabiztos testbeszédhez hasonlóan egy erős, határozott hang sokszor elriaszthatja a zaklatókat.
 
 **Vondd magadra a figyelmet**: 
Biztosítsd a gyermekedet arról, hogy ha valaki fenyegeti vagy fizikailag bántja őt, akkor nagy zajt kell csapnia. Például sikítson vagy ordítson. Az a cél, hogy felhívja a zaklatóra a figyelmet. Ezt a taktikát különösen fontos alkalmazni, ha a gyermeket ismeretlen próbálja megtámadni.
 
**Önvédelmi edzés**: 
Hasznos lehet , ha beiratod a gyermeked valamilyen önvédelmi sportra. Az aikido az egyik legnépszerűbb választás a gyerekek számára, mivel önbizalmat és önuralmat is tanít. Sokszor a zaklatási helyzetek megoldása magabiztos és nyugodt reagálást igényel, ezzel megelőzve, hogy tettlegességig fajuljon a dolog.
 
**Önvédelmi technikák használata**:
Bár soha nem jó ötlet arra ösztönözni a gyermekedet, hogy visszavágjon, vannak önvédelmi technikák, amiket hasznosak, ha támadás éri őket. 
Például megtanulhatják, hogyan blokkoljanak egy ütést vagy hogy hogyan szabadítsák ki magukat, ha egy zaklató megragadja őket. 
 
Mindezek a képességek segítenek majd a gyermekednek, egészséges felnőtté válni, hiszen a zaklatás nem feltétlenül áll le az iskolai évek után sem. Azzal, hogy megmutatod a gyermekednek, hogyan kell kezelni a zaklatókat minden korosztályban, jól felkészíti majd őt arra, hogy hatékonyan navigáljanak az életben felmerülő különböző nehéz helyzetekben.
 
(forrás)