Hulladékgyűjtés világnapja

Világszerte szeptember 23-át tekintjük a nemzetközi hulladékgyűjtő napnak. E jeles nap az újrahasznosítás és a fenntarthatóbb alternatívák választásának jelentőségére, valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mint minden évben egyesületünk is , önkéntesek bevonásával részt vállal a szemétgyűjtésben, illetve a környezettudatosság és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának ismeretterjesztő munkájában.

Az aikido és a szemétgyűjtés között látszólag nincs közvetlen kapcsolat, de az értékrendjüket és a hozzáállásukat össze lehet kapcsolni.

Az aikido egy japán harcművészet, amely a harmóniát, az együttműködést és a békés konfliktusmegoldást helyezi előtérbe. Az aikido gyakorlói arra törekednek, hogy elkerüljék a felesleges erőszakot, és inkább használják az ellenfél erejét és mozgását a cselekvéseik során. Ezek az elvek együttműködésre és harmóniára ösztönzik az embereket.

A szemétgyűjtés viszont egy olyan tevékenység, amely arra ösztönzi az embereket, hogy gondoskodjanak környezetükről és a közösségükről. A hulladék megfelelő kezelése és a környezetvédelem szempontjai is fontosak ebben a folyamatban.

Ami összekapcsolhatja az aikidot és a szemétgyűjtést, az az, hogy mindkettő arra tanít, hogy legyünk felelősek cselekedeteinkért és a környezetünkért. Mindkét tevékenység hozzájárulhat a közösség egészségéhez és jólétéhez, és mindkettő kiemeli a harmónia és az együttműködés fontosságát az életünkben.