Micheline Tissier

Micheline Vaillant-Tissier 1960. június 16.-án született. 15 éves volt, amikor szülei elküldték Tokióba, a bátyjához. Abban az időben tanárai arra biztatták, hogy táncos karriert építsen, ám neki nem ez volt az elképzelése, jobban érdekelte az atlétika, az 1200 m futás volt a kedvence. Japánba érkezése után azonban – leginkább azért, hogy az országban maradhasson – elkezdte látogatni a tokiói Aikikai Hombu Dojo óráit.

Az első két hónapban még nem is igazán élvezte az edzéseket, mivel kezdőként órákon át főleg csak a lábmunkát, az ukemi wasat és a shikkot gyakorolhatta. Ennek ellenére minden nap szorgalmasan edzett.

Ebben az időszakban Masuda Seijuro és Ichihashi Norihiko senseiek óráit látogatta, csak később mert bemenni  Yamaguchi Seigo illetve Ueshiba Kisshomaru sensei edzéseire.  

A legelső edzésén találkozott későbbi férjével, Christian Tissier-vel, aki akkoriban már az ott tartózkodó külföldi gyakorlók tanára volt.

1978-ban tértek vissza Franciaországba, és ez után kötöttek házasságot.

Annak ellenére, hogy férje híres aikidó oktató volt, ő sokáig csak tanítványként vett részt az edzéseken.  Első saját csoportját csak 11 évvel a hazatérésük után, 1989-ben indította el, mely egy kezdő csoport volt Vincennesben. Egy évvel később azonban kisfia betegsége miatt Dél-Franciaországba kellett költözniük, és ekkor az oktatást is abbahagyta, és csak 1997-ben kezdte újra Nizzában, ám ekkor már nem férje oldalán.

Számos országba hívják jelenleg is edzőtáborokat tartani, és férje árnyékából kilépve, nőként is elismerést, tiszteletet tudott kivívni szorgalmával, teljesítményével.

2007-ben első európai nőként kapott 6. dan fokozatot, majd 2020. januárjában a 7. dan fokozatot adományozta neki Ueshiba Moriteru Doshu.

Emellett pedig azon kevés nő közé tartozik, aki technikai pozíciót tölt be a Francia Aikido Szövetségben.