Kobayashi Yasuo

Kobayashi Yasuo, 8. danos mester, aki O-Sensei közvetlen tanítványa volt. Iskolánk alapító mestere. Ez többek között azt is jelenti, hogy a vizsgarendszerünk a Kobayashi Dojok technikáira épül. Számos kitüntetést és tiszteletbeli elnöki pozíciót érdemelt ki munkásságával. 2015-ben magyar állami kitüntetésben is részesült, a magyar aikidoért tett erőfeszítéseiért.

1936. szeptember 20-án született Kudanban, Kobayashi Yasuo. A kudan japánul 9 dant is jelent, ami különösen érdekes a 8. danos mester vonatkozásában. Születése idején Japánban nem volt egyszerű az élet. A tomboló világháborúban járt iskolába, amit egy alkalommal bombatámadás ért.

A harcművészettel általános iskolás korában ismerkedett meg. Először a bátyja tanácsára judot kezdett el tanulni. Mivel sokat segített édesapjának a munkájában, ezért órákra volt, hogy nem járt, de edzésre minden nap. Ez természetesen az eredményein is meglátszott. A testvére viszont nagyon jó tanuló volt, így a tanárok sokszor hasonlították össze őket.

Gimnazistaként ismerkedett meg az aikidoval, mikor egyik barátjának apja megkérdezte tőlük, hogy miért nem mennek el megnézni. A fiatalok elmentek tehát a Honbu Dojoba, ahol akkoriban sok olyan család kapott szállást, akik elvesztették otthonukat a háborúban. Az edzést egy fiatal és energikus mester tartotta, Tada Hiroshi (4-es kártya) tartotta. Yasuot lenyűgözte az ott végrehajtott shomen uchi kotegaeshi technika, ami teljesen másmilyen volt, mint amihez a judoban hozzászokott. Az egyetemmel egyidőben pedig az aikidot is elkezdte és a Honbu Dojo bentlakó tanítványa lett.


 

1969-ben alapította meg az első dojóját. Célja nem kevesebb mint oktatók kinevelése volt, akikkel karöltve ma már több mint 20 országban tanítanak, többek között hazánkba is ellátogatott 2015-ben. A mester a mai napig rendületlenül aikidozik.